[ català    castellano    english    français ]


Finestra de Magraners

Finestra de Magraners és una instal·lació artística interactiva de Claudio Zulian, en la realització de la qual ha participat el Grup de Joves de Magraners.

A l'igual que a l'anterior intervenció de l'artista al barri del Secà de Sant Pere -Retaule del Secà de Sant Pere, entre els mesos d'abril i juny de 1999-, Finestra de Magraners intenta també experimentar en noves formes d'expressió ciutadana, creant noves imatges de la nostra ciutat i incorporant a l'imaginari col·lectiu urbà els barris perifèrics, tan importants en la ciutat d'ara com en els barris del centre.

Finestra de Magraners s'articula en tres llocs. Un ordinador connectat a Internet en el Casal de Joves de Magraners, serveix per que el Grup de Joves vagi acumulant setmanalment imatges del barri i texts d'entrevistes a veïns, seguint unes pautes acordades prèviament amb l'artista, però realitzades per ells mateixos.
Les imatges i els texts recollits s'aniran incorporant setmanalment en les altres dues parts visibles de la instal·lació. Cada una d'elles consta d'un monitor encastat a un suport i connectat a un ordinador. Una es trobarà al mateix Casal, situat a la plaça del Pare Nadal del barri de Magraners i l'altra es trobarà a l'Edifici Pal·las al centre de Lleida.

Aquestes dues parts de la instal·lació seran visibles pels vianants que passaran pel carrer i que podran observar al llarg de dos mesos -del 19 de maig al 9 de juliol de 2000- tot el material recollit pel Grup de Joves.

L'elecció d'aquest grup de joves com a col·laboradors presents en el projecte es deguda al convenciment de l'artista de que es tracta de persones portadores d'una experiència, d'una memòria i d'un desig de ciutat particular i matisat. Una mirada sovint exclosa dels discursos suposadament adults.

El doble emplaçament correspon a una doble funció de la instal·lació. Per una part vol ser un moment d'autocomunicació del barri amb si mateix, per mirar-se, pensar-se i si de cas imaginar-se; per altra banda vol ser un acte de comunicació a tota la ciutat que podrà veure un barri -en realitat poc conegut- a través dels ulls dels propis habitants.